Met therapie in Leuven op weg naar een oplossing voor uw relatieproblemen of seksuele moeilijkheden.

Seksualiteit is kwetsbaar

Seksualiteit is een van de intiemste, en hierdoor wellicht ook een van de kwetsbaarste delen van ons leven. Het oefent dan ook een grote invloed uit op de vragen die ons zelfbeeld en dus ook ons geluk mee bepalen: 'ben ik aantrekkelijk?', 'ben ik het waard om liefde te krijgen?', 'ben ik in staat om liefde te geven?', enzovoort.

Net omdat seksualiteit ons zo dicht op de huid zit, is het niet makkelijk hierover te praten.

Ontstaan van problemen

Omdat liefde en seksualiteit binnen een partnerrelatie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, oefenen ze een sterke invloed op elkaar uit. Door deze wisselwerking zullen moeilijkheden tijdens de seksualiteit op termijn onvermijdelijk ook hun weerslag hebben op de relatie. Ervaar je seksualiteit niet (langer) als plezierig? Zie je steeds meer op tegen seks? Voelt het pijnlijk, vreemd of vervelend aan? ... Dan wordt seksualiteit steeds meer een last-vol in plaats van een lust-vol deel van je relatie en van je leven.

Vaak beginnen problemen met iets kleins en vind je het niet dringend genoeg om meteen aan te pakken. We sussen ons, in de hoop dat het na verloop van tijd zelf wel weer zal verdwijnen. Zo wennen we aan het probleem: een uitnodiging tot verder uitstel, terwijl het probleem zich steeds dieper in je lichaam, je hoofd of je relatie kan nestelen. Daarom is het belangrijk de stap naar de hulpverlening te durven zetten, wanneer je - alleen of samen met je partner - niet zelf tot een oplossing kan komen.

Soorten problemen

Vragen en problemen rond seksualiteit zijn erg uiteenlopend en dikwijls erg verweven met relationele thema's. Je voelt je niet gelukkig binnen jullie seksualiteit, hoewel er op zich eigenlijk niks misloopt? Het kan zijn dat jij graag meer, of juist minder vrijt, of dat je het gewoon liever op een andere manier doet? Soms heb je het gevoel dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met jou verlangens? Het kan ook zijn dat er niet sprake is van 'seksuele onvrede', maar van een 'dysfunctie': er loopt objectief iets mis: je kan geen erectie bekomen, of onvoldoende aanhouden, je ervaart pijn bij het vrijen, ...

Courante problemen

Tot slot geef ik hieronder enkele voorbeelden van problemen waarmee mensen vaak een beroep doen op mij als therapeut:
 • geen zin (meer) in seks
 • pijn tijdens het vrijen
 • vaginisme (onwillekeurige verkramping van de vaginaspieren)
 • erectieproblemen
 • seksualiteit opnieuw opbouwen na langdurig single zijn, na zwangerschap en bevalling
 • seksuele moeilijkheden na een operatie, bij ziekte of een handicap
 • orgasmeproblemen zoals moeilijk, niet of te vroeg klaarkomen
 • angst of afkeer voor seksualiteit
 • seksuele problemen als gevolg van negatieve seksuele ervaringen
 • verwarring of vragen rond seksuele geaardheid
 • het plaatsen en in balans brengen van seksualiteit binnen het leven
 • vragen over of ongerustheid rond masturbatie, menstruatie cyclus, vruchtbaarheid, uiterlijk, ...